Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaśmin to piękny krzew o bardzo intensywnym zapachu. Stosowany jest nie tylko do kosmetyków. W połączeniu z alkoholem tworzy wyborną nalewkę, która zmniejsza napięcie nerwowe, łagodzi stres, ale też dodaje energii. Trzeba jednak pamiętać, by kwiaty do nalewki jaśminowej zbierać z krzewów rosnących z dala od dróg oraz innych zanieczyszczeń. Po zebraniu kwiaty należy wyłożyć na biały materiał, by wyszły z nich owady. Wtedy mamy pewność, że 100 procentach spełni swoje zadanie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11916
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11916
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Kwiaty jaśminu najlepiej zbieraj rano, zwracając uwagę, by były suche. Do nalewki potrzebne będą tylko płatki kwiatów - bez żółtych pręcików.
Wsyp płatki jaśminu do słoika. Zalej wódką, potem spirytusem. Zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Regularnie potrząsaj słojem.
Po tym okresie odcedź płyn, dokładnie odciskając płatki. Wodę zagotuj, dodaj do niej miód - zbierz "szum", jeśli się wytrącił. Poczekaj aż posłodzona miodem woda wystygnie i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj, wlej do alkoholu z jaśminem i znów wymieszaj. Zakręć słój i odstaw go ciemne miejsce na kolejne 3 dni, by wszystkie składniki się wymieszały. Po tym czasie przelej nalewkę z jaśminu do butelek.
Butelki z nalewką jaśminową odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Najlepiej, by "nabierała mocy" przez rok, ale spokojnie można ją degustować już po 3 miesiącach.