Do góry

Napoje Przepis na:

Zimowy napój miodowy z kumkwatem

Zimowy napój miodowy z kumkwatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1615

Dodano:

Odsłon: 1985

Pyszny i orzeźwiający napój z miodem, kumkwatem, imbirem, kurkumą i cynamonem. Można pić go jeszcze ciepły lub po wystudzeniu.

Składniki

  • 6 kumkwatów
  • laska cynamonu
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 2-3 plasterki świeżej kurkumy lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1,5-2 litry gorącej wody
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zimowy napój miodowy z kumkwatem

Przygotowanie

  1. Gorącą wodą zalewamy pokrojone w plasterki kumkwaty, cynamon, imbir pokrojony w plasterki, kurkumę i ziarna czerwonego pieprzu. Gdy napar przestygnie (może być jeszcze lekko ciepły) słodzimy go do smaku płynnym miodem. Można pić od razu, ale tak na prawdę najlepszy jest po 2-3 godzinach, gdy przejdzie smakiem wszystkich składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia 2018 No i jelonek się pojawił w Nowym Roku ;)
Jest imbir i kurkuma, to całość musi być pyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń