Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawinowy ciepły kompocik z przyprawami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 226
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 523
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 226
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 523
Składniki
Żurawinę umyj (zarówno świeżą jak i mrożoną). Wrzuć do dużego garnka, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Następnie do gotujących się żurawin dodaj cukier (żurawina jest dość cierpka, jeśli więc lubisz słodkie napoje, cukru trzeba dodać sporo).
Umyj pomarańcze oraz cytryny i wyciśnij z nich sok. Dodaj go do gotującej się żurawiny. Dorzuć także goździki oraz korę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
Całość przykryj i zaparzaj przez godzinę. Przed podaniem lekko zagrzej i powlewaj do szklanek (możesz dodać także całe ugotowane żurawiny). Napój udekoruj, np. kawałkiem kory cynamonu.
SPRÓBUJ TEŻ: Brzegi szklanek do tego napoju można „oszronić” – zamocz je np. sokiem i posyp cukrem.Źródło: Świat kobiety