Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebulowy chlebek"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 490
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 547
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 849
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 490
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 547
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 849
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Przesmaż na łyżce masła. Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier, wymieszaj starannie . Dodaj 270 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Mikserem z końcówką w kształcie haka wyrób ciasto. Pod koniec dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Podłużną formę (12 na 20 cm)wysmaruj masłem.
Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Foremkę z ciastem cebulowym ustaw na środkowej blasze. Piecz 25-30 min.
12 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 50 kcal, cena 40 gr.Źródło: Świat kobiety