Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek taki jak lubię próbowałam już różne przepisy ale ten mi bardzo odpowiada :)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11872
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8558
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155334
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11872
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 111
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8558
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155334
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Składniki
Do miski odważamy mąkę następnie wsypujemy wszystkie suche składniki a na końcu letnią wodę.
Do miksera zakładamy mieszadła tzw haki i wyrabiamy chleb ok 10-15 min. Po wyrobieniu odstawiamy chlebek żeby podrósł. Gdy podrośnie 2 foremki tzw keksówki wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy ciasto to foremek i odstawiamy aby podrosło.
Wyrośnięty chleb możemy z wierzchu posmarować wodą lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka wtedy skórka będzie ładnie świecąca następnie nożem nacinamy delikatnie chleb przez środek i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 70 minut.
Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z foremek i ściągamy papier pergaminowy i odstawiamy na kratownicę do wystygnięcia. Smacznego