Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, drożdżowe, pulchne rogaliki z dodatkiem likieru amaretto i owoców to wspaniały deser...polecam :)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3826
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34215
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1619
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113650
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3826
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34215
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1619
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113650
Składniki
Drożdże kruszymy, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru. Jaja ubijamy z pozostałym cukrem. Jabłka obieramy, kroimy i smażymy z masłem i cukrem, studzimy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy cześć kefiru (ważne by miał temp. pokojową) i kilka łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy na kilka minut, by "ruszył". Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, przelewamy stopione masło i pozostały kefir, a także ubite jaja. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odkładamy na ok. 70 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na końcu każdego kładziemy jabłka i plasterek nektarynki.
Zwijamy rogaliki i przekładamy na blachę. Przed włożeniem do pieca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. 25 min. w temp. 160 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!