Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajgle z 2 składników to banalny przepis, dzięki któremu szybko wykonasz świeże pieczywo na śniadanie czy też kolację.
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 1954
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1117
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1207
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 1954
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1117
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1207
Składniki
Mąkę samorosnącą możesz przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu szybciej wykonasz wiele ciekawych wypieków. Wystarczy, że zachowasz proporcje: 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na 500 g mąki pszennej.
Aby zrobić bajgle z 2 składników, wymieszaj 170 g mąki samorosnącej z jogurtem greckim w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie dodaj jeszcze sól. Ciasto powinno być gładkie i lepiące się w dłoni. Przykryj je folią i odłóż do lodówki na 30-40 minut.
Kiedy się schłodzi, wyciągnij je i podziel na 5 równych części. W trakcie możesz podsypywać ciasto tradycyjną mąką. Każdą część uformuj w kulkę, zrób palcem dziurkę w środku i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Opcjonalnie posmaruj bajgle rozkłóconym jajkiem i posyp ziarenkami maku. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut aż się zarumienią.