Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lekkie bułeczki na śniadanie , podwieczorek czy kolację. Wybornie smakują z dżemem, czy miodem
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże, łyżka cukru, 50 ml. ciepłego mleka, łyżka mąki. Odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiać. ok. 5 min. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po 30 min. odpowietrzamy ciasto i wyrabiamy w misce kilkukrotnie przerabiając ręką. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i po lekkim wyrobieniu dzielimy na 12 kawałków. Formujemy bułki i układamy na blasze. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 min. żeby bułki wyrosły. Przed pieczeniem robimy jeszcze kruszonkę - 2 łyżki mąki, 1 łyżka twardego masła, 1 łyżka cukru. Składniki szybko łączymy aby powstała kruszonka. Posmarowane mlekiem bułki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 min.