Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lekkie bułeczki na śniadanie , podwieczorek czy kolację. Wybornie smakują z dżemem, czy miodem
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5368
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5368
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże, łyżka cukru, 50 ml. ciepłego mleka, łyżka mąki. Odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiać. ok. 5 min. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po 30 min. odpowietrzamy ciasto i wyrabiamy w misce kilkukrotnie przerabiając ręką. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i po lekkim wyrobieniu dzielimy na 12 kawałków. Formujemy bułki i układamy na blasze. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 min. żeby bułki wyrosły. Przed pieczeniem robimy jeszcze kruszonkę - 2 łyżki mąki, 1 łyżka twardego masła, 1 łyżka cukru. Składniki szybko łączymy aby powstała kruszonka. Posmarowane mlekiem bułki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 min.