Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki czosnkowe to znakomita alternatywa dla głęboko mrożonego pieczywa dostępnego w marketach. Są smaczne nie tylko w chwili wypieczenia, ale też na drugi dzień (choć zwykle znikają pierwszego). Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jednak – wbrew pozorom – nie jest pracochłonne.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12272
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1479
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12272
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1479
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj zaczyn na ciasto. Połącz mleko z wodą i podgrzej do około 40°C. Rozpuść w płynie drożdże i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodaj do zaczynu oliwę, resztę mąki i sól. Wyrób ręcznie lub mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Roztop w rondelku na wolnym ogniu masło. Połącz je z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdejmij z palnika i dodaj pietruszkę. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na dość gruby placek (gdyby kleiło się do wałka, podsyp mąką). Posmaruj połową masła czosnkowego, złóż na pół. Podziel placek na paski o długości około 25-30 cm. Z każdego utocz wałek o średnicy ok 2 cm i zawiąż go w supeł. Bułeczki ułóż w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu resztą masła czosnkowego. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut (aż się zrumienią).