Domowe bułeczki czosnkowe to znakomita alternatywa dla głęboko mrożonego pieczywa dostępnego w marketach. Są smaczne nie tylko w chwili wypieczenia, ale też na drugi dzień (choć zwykle znikają pierwszego). Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jednak – wbrew pozorom – nie jest pracochłonne.
Bułeczki czosnkowe
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 250 g masła
- 6-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 250 g masła
- 6-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania
Przygotuj zaczyn na ciasto. Połącz mleko z wodą i podgrzej do około 40°C. Rozpuść w płynie drożdże i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodaj do zaczynu oliwę, resztę mąki i sól. Wyrób ręcznie lub mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Roztop w rondelku na wolnym ogniu masło. Połącz je z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdejmij z palnika i dodaj pietruszkę. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na dość gruby placek (gdyby kleiło się do wałka, podsyp mąką). Posmaruj połową masła czosnkowego, złóż na pół. Podziel placek na paski o długości około 25-30 cm. Z każdego utocz wałek o średnicy ok 2 cm i zawiąż go w supeł. Bułeczki ułóż w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu resztą masła czosnkowego. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut (aż się zrumienią).
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1364

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12415

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15556
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1364

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12415

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15556



Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 250 g masła
- 6-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotuj zaczyn na ciasto. Połącz mleko z wodą i podgrzej do około 40°C. Rozpuść w płynie drożdże i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodaj do zaczynu oliwę, resztę mąki i sól. Wyrób ręcznie lub mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Roztop w rondelku na wolnym ogniu masło. Połącz je z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach zdejmij z palnika i dodaj pietruszkę. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na dość gruby placek (gdyby kleiło się do wałka, podsyp mąką). Posmaruj połową masła czosnkowego, złóż na pół. Podziel placek na paski o długości około 25-30 cm. Z każdego utocz wałek o średnicy ok 2 cm i zawiąż go w supeł. Bułeczki ułóż w pewnej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu resztą masła czosnkowego. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut (aż się zrumienią).