Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki drożdżowe z bobem"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 163
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 72
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 163
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 72
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Składniki
Pół szklanki mleka podgrzej, dodaj drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn zwiększy swą objętość, wbij do niego jajka, dosyp sól oraz mąkę i wlej pozostałe letnie mleko.
Ciasto wyrób, po czym dodaj margarynę i zagniataj do czasu, aż będzie odchodzić od ręki. Wtedy jeszcze raz odstaw na około pół godziny, żeby ostatecznie wyrosło.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dołóż pocięty w paski boczek. Smaż kilka minut razem z ugotowanym wcześniej i obranym bobem.
Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką koła, nałóż nadzienie i zlep jak bułeczki.
Każdą posmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Piecz około 20 minut w 180°C.
Czas przygotowania: 50 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 360. Stopień trudności: średnie.
<strong>Jadwiga Kwiek z Zakliczyna</strong>Źródło: Telemax