Jako że sezon na borówki mamy w pełni rozpoczęty polecam pyszne delikatne bułeczki z borówkami polane lukrem, rozpływają się w ustach.
Bułeczki drożdżowe z borówkami
Składniki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 żółtka (białka zostawiamy do pomalowania bułeczek)
- 1 białko do ciasta
- 110 g margaryny roztopionej
- 675 g mąki Szymanowskiej
- 2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 400 g borówek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 żółtka (białka zostawiamy do pomalowania bułeczek)
- 1 białko do ciasta
- 110 g margaryny roztopionej
- 675 g mąki Szymanowskiej
- 2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 400 g borówek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Etapy przygotowania
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, białko, mleko, oba cukry, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być wilgotna ale odchodzić od ręki. Nie należy podsypywać jej za mocno mąką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stół/stolnice wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwile. Ciasto dzielimy na 3 części następnie każdą na ok 5-6 kawałków.

Z każdego kawałeczka robimy placuszek spłaszczony a następnie układamy borówki i dodajemy pół łyżeczki cukru pudru, następnie składamy placuszek na pół krawędzie smarujemy białkiem, zlepiamy i formujemy podłużne bułeczki. Zlepienie musi pozostać na dole chyba ze całkiem nam się zjednoczy z ciastem. Gotowe bułeczki smarujemy białkiem następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min (do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek). Polewamy lukrem (do szklanki wsypujemy pozostały cukier puder dodajemy sok z cytryny i 1-2 łyżki ciepłej wody dodając stopniowo żeby lukier nie był za rzadki).

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 240

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 113
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 240

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 113



Składniki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 żółtka (białka zostawiamy do pomalowania bułeczek)
- 1 białko do ciasta
- 110 g margaryny roztopionej
- 675 g mąki Szymanowskiej
- 2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 400 g borówek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, białko, mleko, oba cukry, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być wilgotna ale odchodzić od ręki. Nie należy podsypywać jej za mocno mąką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stół/stolnice wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwile. Ciasto dzielimy na 3 części następnie każdą na ok 5-6 kawałków.
Z każdego kawałeczka robimy placuszek spłaszczony a następnie układamy borówki i dodajemy pół łyżeczki cukru pudru, następnie składamy placuszek na pół krawędzie smarujemy białkiem, zlepiamy i formujemy podłużne bułeczki. Zlepienie musi pozostać na dole chyba ze całkiem nam się zjednoczy z ciastem. Gotowe bułeczki smarujemy białkiem następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min (do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek). Polewamy lukrem (do szklanki wsypujemy pozostały cukier puder dodajemy sok z cytryny i 1-2 łyżki ciepłej wody dodając stopniowo żeby lukier nie był za rzadki).