Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo upieczone przez nas samych najlepiej smakuje, a domownicy najbardziej docenią twoje wysiłki ,spożywając takie pyszne i pachnące bułeczki prosto z domowego piekarnika. Z tej ilości mąki wyszło mi 17 małych bułeczek. Do 5 dodałam resztę dżemu żurawinowego. Były po prostu wyśmienite , szkoda, że nie zrobiłam pół na pół.. Za to następnym razem tak zrobię. Polecam ! Zapraszam do obejrzenia filmiku .
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 141
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 74
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 33
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 10
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7817
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 141
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 74
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 33
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 10
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7817
Składniki
Zrób rozczyn z drożdży czyli do 50 letniego mleka wsyp drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki mąki ,wszystko to zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn ,zamieszaj łyżką drewnianą. Wlej mleko może być z lodówki ,dodaj jogurt też z lodówki, dodaj roztrzepane jajko wsyp sól, wlej olej i to wszystko dobrze wyrób. Ciasto musi być elastyczne i musi nam odchodzić od ręki i brzegów miski. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i złóż na 3 i znowu złóż na 3. Z ciasta odcinaj kawałki o ciężarze 56 g i formuj małe bułeczki. Układaj na podsypaną mąką formę do pieczenia. Ja zrobiłam 11 bułeczek i 5 bułeczek z dżemem z żurawiny. Razem mi wyszło 17 małych bułeczek. Możesz zrobić większe, wybór należy do ciebie. Wszystkie bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki ostrym nożem nacinamy robiąc krzyż. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ,funkcja góra, dół na środkowej półce przez 18 minut. Natomiast te z żurawiną piekłam 16 minut. Uwaga-każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzamy czy bułeczki są rumiane. Bułeczki z żurawiną nie nacinamy.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Smacznego! Zobacz filmik na YouTube.