Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki owocowo-budyniowe z pigwą"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 84
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 84
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 1,50 zł
Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plastry. Sok gruszkowy z sokiem z cytryny i 200 g cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy plastry pigwy i gotujemy 30 minut, żeby owoce zmiękły.
Drożdże mieszamy z 15 g cukru. Rozpuszczamy masło i dodajemy 200 ml mleka. Mąkę, 60 g cukru, jajo, drożdże i mleko z masłem wyrabiamy mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Budyń gotujemy w 350 ml mleka, według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 10 pasków, które układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem, potem budyniem i układamy na nim plastry pigwy osączone z zalewy. Pieczemy 30–35 minut w 200oC.Źródło: Rewia