Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kajzerki z mąki pszennej oraz żytniej na bazie zaczynu z płatków owsianych. Polecam na słodko lub wytrawnie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąki, drożdże, czarnuszkę i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinkę.
Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)