Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kajzerki z mąki pszennej oraz żytniej na bazie zaczynu z płatków owsianych. Polecam na słodko lub wytrawnie.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2186
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9766
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3503
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6871
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2186
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9766
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3503
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6871
Składniki
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąki, drożdże, czarnuszkę i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinkę.
Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przkrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)