Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki piwne"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Składniki
Masło stop i ostudź. Wszystkie ciasta na bułeczki, oprócz gorczycy i kminku, wyrób na gładką elastyczną masę (ciasto powinno być jak bardzo miękka plastelina).
Gorczycę i kminek rozetrzyj, np. w moździerzu, a następnie dodaj je do ciasta i zagnieć (jeśli nie lubisz którejś z przypraw, możesz zrobić bułki bez niej).
Ciasto przykryj ściereczką, po czym pozostaw je w cieple do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób, uformuj z niego bułeczki o dowolnym kształcie (mogą być okrągłe lub podłużne). Ponownie zostaw, by podrosły.
Następnie wyrośnięte bułeczki posmaruj (najlepiej pędzelkiem) jajkiem roztrzepanym z mlekiem, natnij płytko, np. żyletką, i piecz na blasze (na papierze) w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż ich skórka nabierze jasnobrązowego koloru.Źródło: Świat kobiety