Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki idealne na śniadanie na dzień mamy :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11739
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia - nie może być gorące bo zaparzymy drożdże W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję Do miski przesiewamy mąkę robimy dołek, dodajemy rozdrobione drożdże. Przysypujemy drożdże mąką. Wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę soli następnie mleko i masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniatamy je tak długo dopóki nie będzie samodzielnie odklejało się od ręki (5 min. -10 min.). Jeśli ciasto okaże się za rzadkie to delikatnie podsypujemy je mąką (robiłam te bułki 2 razy i dwa razy musiałam podsypać mąkę-tak z 2 garści). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min - 60 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 8 równych części (tak po 120 g.), formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygrywamy ściereczką aby nie wysychały. Odkładamy bułki w ciepłe miejsce na 15 min. - 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Nadchodzi moment pieczenia :) Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200'C od 20 do 30 min. (moje w piekarniku spędziły 25 min. ale jak wiadomo piekarnik piernikowi nie równy) :) Kiedy bułki się upieką to przekładamy je na kratkę. Później zajadamy :) Smacznego :)!