Od czasu do czasu lubię zaskoczyć moją rodzinkę, świeżo upieczonymi bułeczkami na śniadanie.
Bułeczki śniadaniowe:
Składniki
- 1/2 kg przesianej mąki tortowej
- 250 ml mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki
- 1/2 kg przesianej mąki tortowej
- 250 ml mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. W letnim mleku rozmieszać drożdże.Połączyć z mąką. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić do wyrośnięcia . Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto. Przełożyć na podsypany mąką blat. Uformować wałek, pociąć na dowolne kawałki i lepić okrągłe lub podłużne bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim bułki i ponownie odstawić na 15 minut by podrosły. Każdą naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 391

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 101
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 391

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 101



Składniki
- 1/2 kg przesianej mąki tortowej
- 250 ml mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. W letnim mleku rozmieszać drożdże.Połączyć z mąką. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić do wyrośnięcia . Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto. Przełożyć na podsypany mąką blat. Uformować wałek, pociąć na dowolne kawałki i lepić okrągłe lub podłużne bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim bułki i ponownie odstawić na 15 minut by podrosły. Każdą naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 25 minut.
Idealne bułeczki:)
Też przerzuciliśmy się na pieczenie pieczywa...:)