Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z ciasta francuskiego"
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2977
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2718
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3328
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2977
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2718
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3328
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Jajko rozkłóć. Połowę krążków posmaruj jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor.
Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz, osusz. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.
Pomidory pokrój w plastry, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listów sałaty i ziół (np. bazylii). Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż sałatę, zioła, wędlinę, ser i pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.
Aby ciasto francuskie nie urosło zbyt szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub silikonową foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety