Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co może być lepszego na jesień niż piękne bułeczki dyniowe? Dzięki puree z dyni wspaniale wyglądają, ale też świetnie smakują. Możesz przygotować dwie wersje smakowe bułeczek – klasyczną, która świetnie sprawdzi się w zaskakujących burgerach lub słodką, która fantastycznie łączy się z dżemem lub nutellą. Aby uzyskać charakterystyczny kształt dyni, bułeczki przewiąż sznurkiem lub zrób nacięcia nożem. Do wykonania ogonków możesz użyć orzechów włoskich, goździków, kawałków precelków, paluszków, a nawet zwykłego patyczka z drzewka owocowego lub winorośli.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Do przygotowania bułeczek potrzebujesz ok. 200-250 g puree dyniowego. Jeśli uzyskasz więcej, możesz zamrozić nadmiar lub przygotować z niego zupę. Aby uzyskać wymaganą porcję puree potrzebujesz ok. 450 g miąższu dyni. Dynię przekrój na pół, wyjmij nasiona, pokrój na kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem lub oliwą i piecz w 200°C przez 30-40 minut, aż dynia stanie się miękka. Wystudź warzywo, za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.
W misce wymieszaj mąkę z solą. Na środku zrób zagłębienie i wlej ciepłą wodę lub mleko, dodaj cukier oraz drożdże i zostaw na 10 minut. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je, dodaj 1 łyżeczkę cukru i rozpuść w ciepłej wodzie lub mleku, a następnie odstaw na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodaj mąkę z solą. Kolejnym etapem wykonywania bułeczek (obojętnie czy używasz świeżych drożdży czy instant) jest dodanie puree z dyni, kurkumy oraz masła, a następnie wyrobienie ciasta. Jeśli chcesz uzyskać słodkie bułeczki, dodaj też przyprawę korzenną i dodatkową porcje cukru. Ciasto możesz zagnieść rękami lub użyć miksera ze specjalnym hakiem do wyrabiania. Gdy ciasto jest gładkie i ma jednorodną konsystencję, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, zagnieć jeszcze raz i podziel na około 8 części, a następnie uformuj kulki. Każdą porcję ciasta przewiąż sznurkiem. Przewiązuj tak, aby krzyżować sznurek w środku, lecz uważaj, by nie przeciągnąć sznurka na wylot. Pamiętaj też, aby nie wiązać zbyt mocno, ponieważ bułki będą jeszcze rosły. Chodzi tylko o uzyskanie dyniowego kształtu. Jeśli nie masz sznurka lub wykonanie wiązania sprawia ci trudność, zrób nożem promieniste nacięcia, aby uzyskać pożądany kształt. Pozostaw bułeczki na 20 minut, następnie wyłóż na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia, posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180°C, aż bułeczki ładnie się zrumienią.
Po tym czasie wyjmij bułeczki z pieca, pozwól w pełni ostygnąć, przetnij i zdejmij sznurek. Włóż ogonek w środek dyni. Bułeczki w wersji słodkiej możesz posmarować po wierzchu miodem, aby ładnie się błyszczały.