Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z karmelizowaną pigwą smakuję wybornie.
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 377
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9686
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6091
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 377
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9686
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6091
Składniki
Wykonanie farszu: Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzane masło z cynamonem i cukrem i karmelizować przez 10 minut. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami, wlać mleko, wbić jajka i rozpuszczone i ostudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto urywać dłoniami, spłaszczać, nakładać skarmelizowaną pigwę i formować bułeczki, zlepiając od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć gotowe bułeczki zlepieniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.