Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki z konfiturą pigwową"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki około 0,60 zł
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy letnie mleko i tyle mąki, by całość miała gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy w dużej misce z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko, sól i przesianą mąkę. Zagniatamy. Gdy ciasto jest lśniące i odstaje od ręki, wlewamy stopione, letnie masło, dodajemy skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka, układamy na przygotowanej do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, a potem, np. szklaneczką, robimy w środku wgłębienia w które dajemy konfiturę. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C i pieczemy 20-25 minut, na złoty kolor.
Wartość odżywcza jednej sztuki 303 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 58 gŹródło: Rewia