Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z krzyżykiem są puszyste i świetnie doprawione. Wspaniale komponują się z domowym masłem i ulubionym dżemem.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11860
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11860
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj ciasto na bułeczki. Umieść mąkę, drożdże, cukier i wszystkie przyprawy w dużej misce lub w robocie kuchennym. Krótko wymieszaj. Masło stop i ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj je razem z mlekiem, jajkiem, rodzynkami i posiekaną drobno skórką z pomarańczy do suchych składników. Masę zagnieć ręcznie lub za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ugniatanie ręczne powinno trwać ok. 10 minut, a mikserem – 5 minut. W razie potrzeby po tym czasie dodawaj po 1 łyżce mąki – do momentu aż ciasto będzie odstawać od miski. Pozostaw ciasto w misce, przykryj je folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 30-90 minut.
Uformuj bułeczki. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 31x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Usuń folię z miski i uderz w ciasto, by spuścić powietrze. Przenieś je na blat kuchenny oprószony mąką. Uformuj roladę, a następnie podziel ją na 12 równych części. Bierz po jednym kawałku ciasta i formuj kule. Odkładaj je na blaszkę. Folię spożywczą spryskaj odrobiną oleju lub natrzyj masłem. Połóż ją luźno na blaszce, przykrywając bułeczki. Odstaw blachę w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
Przygotuj krzyżyki. Mąkę z wodą wymieszaj na jednolitą pastę w miseczce. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Zdejmij folię spożywczą z bułeczek i rozprowadź ją, tworząc krzyżyki.
Upiecz bułeczki. Bułeczki z krzyżykiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 22 minuty lub do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru skórki. W osobnej miseczce wymieszaj dżem i wodę w szklanej miseczce. Wstaw je na 30 minut do mikrofalówki. Płynem posmaruj gorące jeszcze bułeczki. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.