Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym są rewelacyjne! Bardzo miękkie, chrupiące z czosnkowym wnętrzem. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 24 bułeczki, gorąco polecam!
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.
Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Bułeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).
Smacznego!
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 68
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 19
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 91
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 68
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 19
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 91
Składniki
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość. Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie. Bułeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne). Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 40
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2748