Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z wiśniami pod kruszonką"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11594
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 73
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8030
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155096
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1111
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11594
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 73
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8030
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155096
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1111
Składniki
Pieczenie ich zawsze mnie relaksuje. I jedzenie także! Przepis przysłała Paulina Jakubczak z Zawiercia
Drożdże pokrusz w miseczce, dodaj 2 łyżki mąki, cukier oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło stop, ostudź. Dodaj do rozczynu razem z resztą składników ciasta, wyrób. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Z ciasta odrywaj kawałki, uformuj placki. Na środku ułóż 1-2 łyżeczki lekko osączonych wiśni z kompotu. Zlep, formując kulkę.
Formę posmaruj margaryną, posyp mąką. Ułóż bułeczki, zlepieniem do dołu. Odstaw do wyrośnięcia.
kruszonki wyrób. Jajko roztrzep z mlekiem. Wyrośnięte bułeczki posma ruj jajkiem, posyp kruszonką. Piecz ok. 25 minut w 190°C.Źródło: Chwila dla Ciebie