Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na 12 sztuk. Są to bułeczki malutki, z dodatkiem ziół. W prawdzie robiłam je tylko raz, ale daje tylko wypróbowane przepisy. Ale te bułeczki jadłam przez 2 dni to na śniadanie, kolację albo w ciągu dnia. Są świetne. Czas przygotowywania 20 minut+ 80 minut czas pieczenia.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4029
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 953
Polecam.
Odsłon: 358
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4029
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 953
Polecam.
Odsłon: 358
Składniki
Zioła opłukać, listki oderwać od gałązek, drobniutko posiekać.
Mąkę połączyć z suszonymi drożdżami, cukrem, solą i ziołami. Po środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Masło stopić, powoli, małymi porcjami wlewać do mąki.
Wszystkie składniki wymieszać na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce i czekać aż wyrośnie. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie energicznie zagnieść ciasto. Podzielić na 12 równych porcji.
Uformować płaskie bułeczki. Umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C( piekarnik z termoobiegiem do temp. 180 st. C, piekarnik gazowy ustawić na 3 stopień). Pozostałe jajko wymieszać z 2 łyzkami wody, 3 łyżeczkami słodkiej papryki, solą i pieprzem.
Przygotowaną mieszanką posmarować bułeczki. Piec 20 minut na złoty kolor.
Smacznego!!!