Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według encyklopedii:”bułka paryska (francuska) – rodzaj pieczywa, długa, bułka pszenna o długości około 30 cm, kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. „ W Wielkopolsce zwana jest kawiorkiem, w innych regionach bułką wrocławską lub weką. Możemy ją sami upiec w domu, przepis jest prosty i łatwy, składniki ogólnodostępne i tanie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Składniki
Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące. Mąkę należy przesiać. Z tej porcji ciasta wychodzą dwie bułki paryskie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy całość najpierw łyżką, potem rękami i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, czyli około 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy je, kulamy wałek, który dzielimy na dwie części. Formujemy podłużne bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem tylko na 15-20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem w kilku miejscach, niezbyt głęboko, po skosie i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut. Wyborne bułki paryskie gotowe!