Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W porównaniu do tradycyjnego pieczywa, bułeczek Bao nie wstawiamy do piekarnika, lecz gotujemy na parze w temperaturze 100 stopni. Zamiast chrupiącej złocistej skórki zyskują one białą, błyszczącą powierzchnię. Cudownie smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 27
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 27
Składniki
Suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki.
Suche składniki stopniowo przesypujemy do mokrych. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 10 minut lub dłońmi przez około 15 minut.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę prószoną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1,5 - 2 cm. Przy użyciu miseczki wycinamy okrągłe kształty.
Bułeczki Bao układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy od góry każdą z nich olejem. Następnie składamy bułeczki na pół (posmarowaną stroną do środka) i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Bułeczki Bao umieszczamy w parowarze nad wrzącą wodą. Parujemy przez około 15- 20 minut. Zjadamy tego samego dnia!