Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z powodu świąt Święta Zmarłych oraz z okazji że przyjechała w odwiedziny moja córcia przygotowałam jej ulubione bułeczki drożdżowe z czekoladą
Na początek do miski wsypać 3,5 szklanki mąki zrobić w niej dołek i wsypać suszone drożdże, na drożdże wsypać z miski po pół łyżeczki cukru oraz mąki i wlać trzy łyżki ciepłego mleka lekko zamieszać, po bokach mąki wsypać cukier, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz wbić całe jajko o temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką do czasu pracy drożdży
Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość w trakcie wyrabiania dodać wodę gazowaną , następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie masło. Po wyrobieniu wsypać pół szklanki mąki i nadal wyrabiać na jednolitą masę aż ciasto przestanie kleić się do miski
Z wyrobionego ciasta odrywać dowolne kawałki rozpłaszczyć je w dłoni a następnie położyć solidną łyżeczkę czekolady, skleić dokładnie bułeczkę formując owal. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane bułeczki sklejonym w stronę papieru, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Jak już bułki pozostawione do wyrośnięcia podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, jak już mamy rozgrzany piekarnik wtedy wstawić wyrośnięte bułki i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika dom ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Bułki swojskie drożdżowe wyszły bardzo smaczne i puszyste, idealnie nadają się do zimnego lub gorącego mleka a nawet do kakao czy do kawy ze znajomymi. Córka bardzo się ucieszyła gdy upiekłam jej ulubione bułeczki. Jeżeli ktoś nie lubi czekolady można je przygotować z dżemem lub czyste bez dodatku. Z podanych składników wyszło mi 8 bułek różnej wielkości
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 225
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 421
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 79
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 450
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 234
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 225
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 421
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 79
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 450
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 234
Składniki
Na początek do miski wsypać 3,5 szklanki mąki zrobić w niej dołek i wsypać suszone drożdże, na drożdże wsypać z miski po pół łyżeczki cukru oraz mąki i wlać trzy łyżki ciepłego mleka lekko zamieszać, po bokach mąki wsypać cukier, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz wbić całe jajko o temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką do czasu pracy drożdży
Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość w trakcie wyrabiania dodać wodę gazowaną , następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie masło. Po wyrobieniu wsypać pół szklanki mąki i nadal wyrabiać na jednolitą masę aż ciasto przestanie kleić się do miski
Z wyrobionego ciasta odrywać dowolne kawałki rozpłaszczyć je w dłoni a następnie położyć solidną łyżeczkę czekolady, skleić dokładnie bułeczkę formując owal. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane bułeczki sklejonym w stronę papieru, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Jak już bułki pozostawione do wyrośnięcia podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, jak już mamy rozgrzany piekarnik wtedy wstawić wyrośnięte bułki i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika dom ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Bułki swojskie drożdżowe wyszły bardzo smaczne i puszyste, idealnie nadają się do zimnego lub gorącego mleka a nawet do kakao czy do kawy ze znajomymi. Córka bardzo się ucieszyła gdy upiekłam jej ulubione bułeczki. Jeżeli ktoś nie lubi czekolady można je przygotować z dżemem lub czyste bez dodatku. Z podanych składników wyszło mi 8 bułek różnej wielkości
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1812
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 422