Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostało Wam trochę dyniowego puree z zeszłego roku, to polecam mięciutkie bułki na śniadanie.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 333
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 106
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 333
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 106
Składniki
Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce. Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy. Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut). Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.