Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe bułki na podmłodzie. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia" Szczerze polecam :) Czas przygotowania nie jest długi, natomiast czas oczekiwania już tak.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 353
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2243
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1816
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 622
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 353
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2243
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1816
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 622
Składniki
Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć i zostawić na noc.
Następnego dnia, przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i podmłodę. Wyrobić mikserem z hakami. Jeśli będzie za rzadkie, to dosypać trochę mąki. Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 9 części.
Z każdej części ciasta, uformować bułkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką.
Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki na 15 minut do napuszenia. Piekarnik ustawić na 220 stopni. Na dno, wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego blaszkę z bułkami. Piec 20-25 minut. Do zarumienienia.