Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 255
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 255
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże cukier oraz 1 łyżkę mąki, wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, następnie przelać wyrośnięte drożdże, dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i trochę kleić się do rąk, przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blaszce i oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30min. Po tym czasie na każdej bułeczce zrobić przedziałek (wykałaczką lub nożem), przykryć ściereczka i pozostawić na 10 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 230st i piec 15 min.