Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże cukier oraz 1 łyżkę mąki, wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, następnie przelać wyrośnięte drożdże, dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i trochę kleić się do rąk, przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blaszce i oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30min. Po tym czasie na każdej bułeczce zrobić przedziałek (wykałaczką lub nożem), przykryć ściereczka i pozostawić na 10 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 230st i piec 15 min.