Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne kajzerki
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1099
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 169
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2205
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4242
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1099
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 169
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2205
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4242
Składniki
W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn.I zabieramy się za wyrabianie ciasta. Partiami wlewamy mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy ok 15 minut do ładnego zamienienia. Smacznego !