Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, domowe bułki z dodatkiem jogurtu. Pozostają miękkie, nawet na drugi dzień.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13296
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 514
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9888
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13296
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 514
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9888
Składniki
Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej. Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części. Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem, lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż. Zostawić na 20 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 25 minut.