Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 109
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 203
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 109
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 203
Składniki
Drożdże pokruszyłam do miski. Wsypałam cukier i dolałam ciepłą wodę. Dokładnie wymieszałam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie wsypałam trzy rodzaje mąki i sól. Dolałam ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między bułeczkami. Bułeczki odstawiłam na ok. 20 minut aby trochę podrosły. Następnie nożem zrobiłam po trzy płytkie nacięcia na bułeczkach. Posmarowałam wierzch bułeczek mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Bułeczki piekłam ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można oczywiście wykorzystać do dowolnych kanapek, zapiekanek, jako dodatek do zup lub zjeść w inny dowolny sposób.