Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na śniadanie i kolację. Doskonała przekąska do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na słodko i z wędliną. Domowe najlepsze i najzdrowsze.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 93
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11240
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 743
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 452
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 93
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11240
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 743
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 452
Składniki
wychodzi około 14 -15 bułek. Smalec rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Mąki przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać. Do mąki dodać smalec, mleko, letnią wodę, sól, 2 łyżki pestek słonecznika, wymieszać. Potem zagnieść dość luźne gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30-50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki. Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bułki smarujemy lekko osoloną wodą, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy w 200 C około 20 minut.