Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
inspirowane przepisami dla insulinoopornych Dominiki Musiałowskiej, bardzo sycące, smaczne, przepis na 10 szt - 10 śniadań, powiedzmy, że dla min 2 osób, bo można je przechowywać 7 dni. Uwaga, przygotowuje się szybko, ale dwa dni wcześniej trzeba namoczyć kaszę i płatki.
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1460
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 553
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1460
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 553
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
Wcześniej 2-3 dni Kaszę gryczaną i pół szklanki płatków owsianych wkładam do szklanego słoja, mieszam i zalewam ciepłą (ok 40 stopni) przegotowaną wodą. Zamykam niezbyt szczelnie i zostawiam w ciepłym miejscu. Analogicznie jak do przygotowania chleba z kaszy gryczanej, który już jakiś czas temu zamieściłam na smakerze https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kaszy-gryczanej-bez-glutenu,123679,domowapiwniczka.html
Odlewam wodę a nasiąknięte płatki z kaszą blenduję, niezbyt dokładnie, byle uzyskać konsystencję, która sklei pieczywo niejako zastępując gluten. Dodaję sól, zioła, słonecznika, żurawinę, żółtka jaj i mieszam. Dodaję otręby i siemię, mieszam ponownie. Odstawiam, aby "ciasto odpoczęło" :-) - bo to nie ciasto, ale 10 minut na polubienie się składników jest ok:) Ubijam pianę z białek jaj i dodaję do reszty składników delikatnie mieszając.
Formuję w dłoniach bułki (na szt mniej więcej taka czubata łyżka, by łatwo było formować w dłoniach). A dłonie zwilżam co jakiś czas pod bieżącą wodą. Wtedy ciasto daje się lepić ze sobą, a nie z rękoma :) Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w teperaturze 160 stopni, przez 30-40 minut, na ostatnie 5-10 minut włączam termoobieg, aby mieć pewność, że upiekły się wewnątrz. Dodatkowo robię test suchego patyczka:) - stąd margines czasowy, jest sporo różnych składników o różnej wilgotności własnej, stąd mogą się dopiekać w różnym czasie. Studzę na kratce, by wilgoć odparowała także ze spodniej strony bułek.
I zajadam... :) z serkiem, z ajvarem, z pastą z awokado, z czymkolwiek, co mam w lodówce. Kupowanie pieczywa z głowy, jedną małą bułeczka można się najeść bardziej niz sklepowymi 3 kajzerkami :)