Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bułki wrocławskie które przygotowałam i które za każdym razem wychodzą mi ładniej. Bardzo lubię te bułki i też często je piekę. Jak to mówią trening czyni mistrza. Przepis na te bułki polecam.
miska, robot kuchenny, ścierka, łyżka, szklanka, blaszka, papier do pieczenia,
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22016
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22016
Składniki
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże , posypać cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki oraz 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Zakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia aż drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki dodać wyrośnięte , pracujące już drożdże i wyrabiać ciasto. Na początku na wolnych obrotach robota , a następnie na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. ( tak około 1 - 1,5 godziny ). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 podłużne bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakryć jeszcze ścierką na 15 minut. Po tym czasie bułki ponacinać nożem robiąc delikatne wgłębienia i posmarować rozbełtanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 - 25 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego
Bułki gotowe do pieczenia.
Kolejne bułki gotowe do spożycia. Smacznego