Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bułki wrocławskie które przygotowałam i które za każdym razem wychodzą mi ładniej. Bardzo lubię te bułki i też często je piekę. Jak to mówią trening czyni mistrza. Przepis na te bułki polecam.
miska, robot kuchenny, ścierka, łyżka, szklanka, blaszka, papier do pieczenia,
Składniki
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże , posypać cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki oraz 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Zakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia aż drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki dodać wyrośnięte , pracujące już drożdże i wyrabiać ciasto. Na początku na wolnych obrotach robota , a następnie na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. ( tak około 1 - 1,5 godziny ). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 podłużne bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakryć jeszcze ścierką na 15 minut. Po tym czasie bułki ponacinać nożem robiąc delikatne wgłębienia i posmarować rozbełtanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 10, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 - 25 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego
Bułki gotowe do pieczenia.
Kolejne bułki gotowe do spożycia. Smacznego