Bułki z nadzieniem pieczarkowym.

Przepis bierze udział w konkursie

Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym, smaczne, delikatne.
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Składniki
- mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
- mleko 400 ml
- jajko kurze 1 szt
- sól 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżeczki
- drożdże świeże 20 gram
- olej 8 łyżek
- jajko 1 szt do posmarowania bułek
- pestki z dyni do posypania
Farsz:
- pieczarki 60 dag
- cebula 3 szt
- natka pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej 3 łyżki
Składniki
- mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
- mleko 400 ml
- jajko kurze 1 szt
- sól 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżeczki
- drożdże świeże 20 gram
- olej 8 łyżek
- jajko 1 szt do posmarowania bułek
- pestki z dyni do posypania
Farsz:
- pieczarki 60 dag
- cebula 3 szt
- natka pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej 3 łyżki

Potrzebne przybory kuchenne
blacha, papier do pieczenia, miska
Etapy przygotowania
Wykonanie farszu: Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.

Wykonanie bułek: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy łyżkę farszu z pieczarek, zagniatamy formułując bułkę. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138



Składniki
- mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
- mleko 400 ml
- jajko kurze 1 szt
- sól 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżeczki
- drożdże świeże 20 gram
- olej 8 łyżek
- jajko 1 szt do posmarowania bułek
- pestki z dyni do posypania
- pieczarki 60 dag
- cebula 3 szt
- natka pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej 3 łyżki
Wykonanie farszu: Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.
Wykonanie bułek: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy łyżkę farszu z pieczarek, zagniatamy formułując bułkę. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!
bardzo fajne buleczki
Skusiłabym się ;-)
bardzo smaczne!
Super, bardzo lubię dużo farszu
Bardzo apetycznie wyglądają!