Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na maślance i drożdżach, z którego upieczemy pyszne, delikatne bułki, takie jakie piekły nasze babcie. Dawniej na wsi chleb i bułki piekło się na maślance lub serwatce, ponieważ było ich pod dostatkiem w każdym wiejskim domu. Pieczywo na maślance jest smaczne, delikatne, pięknie wyrasta i dłużej utrzymuje świeżość niż pieczone na wodzie. Polecamy nasze bułeczki, receptura jest stara i sprawdzona!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Składniki
Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące. Mąkę należy przesiać. Z tej porcji ciasta wychodzi 8-10 bułek. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy go na 8-10 równych części (możemy porcje ciasta ważyć, dla pewności, ale nie jest to konieczne). Teraz formujemy zgrabne kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem tylko na 15-20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki naciskamy tępą stroną noża pośrodku i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut. Wyborne bułki zwykłe maślankowe gotowe!