Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe nigdy mi się nie znudzi. Oto jedna z wersji do spałaszowania.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie. Z tej ilości odlej kilka łyżek do miseczki i rozmieszaj w nim drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw drożdże do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia.
Do miski wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier, ubij mikserem na puszystą masę (ja ubijam je tak jak na biszkopt, aż masa stanie się jasna).
Do ubitych jajek dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, wymieszaj. Dodaj osianą mąkę i wymieszaj składniki. jeśli ciasto będzie zbyt "luźne", dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto dłonią, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, wtedy dodawaj strużką rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż masło się wchłonie a ciasto stanie się błyszczące.
Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do objętości pełnej miski, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na dwie części (będą z tego dwie chałki).
Każdą część ciasta podziel na trzy równe części i zrób wałeczki dłonią (tak jak na kopytka lub podobne kluski). Wałeczki złącz na jednym końcu i zapleć warkocze, łącząc je na drugim końcu. Chałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka z piekarnika 60 cm). Odstaw do wyrośnięcia.
Z podanych składników zagnieć w misce kruszonkę, jeśli będzie zbyt tłusta lub sucha, dodaj odpowiednio trochę mąki lub masła. kruszonka powinna się dobrze "kleić".
Chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piec chałki w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20-25 minut na złoto - rumiany kolor.
Po upieczeniu zostaw chałki do wystudzenia. Niestety bywa, że trzeba urwać kawałek jeszcze ciepłej chałki, ponieważ pachną obłędnie. Smacznego!