Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe nigdy mi się nie znudzi. Oto jedna z wersji do spałaszowania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5234
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11632
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5234
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11632
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie. Z tej ilości odlej kilka łyżek do miseczki i rozmieszaj w nim drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw drożdże do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia.
Do miski wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier, ubij mikserem na puszystą masę (ja ubijam je tak jak na biszkopt, aż masa stanie się jasna).
Do ubitych jajek dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, wymieszaj. Dodaj osianą mąkę i wymieszaj składniki. jeśli ciasto będzie zbyt "luźne", dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto dłonią, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, wtedy dodawaj strużką rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż masło się wchłonie a ciasto stanie się błyszczące.
Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do objętości pełnej miski, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na dwie części (będą z tego dwie chałki).
Każdą część ciasta podziel na trzy równe części i zrób wałeczki dłonią (tak jak na kopytka lub podobne kluski). Wałeczki złącz na jednym końcu i zapleć warkocze, łącząc je na drugim końcu. Chałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka z piekarnika 60 cm). Odstaw do wyrośnięcia.
Z podanych składników zagnieć w misce kruszonkę, jeśli będzie zbyt tłusta lub sucha, dodaj odpowiednio trochę mąki lub masła. kruszonka powinna się dobrze "kleić".
Chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piec chałki w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20-25 minut na złoto - rumiany kolor.
Po upieczeniu zostaw chałki do wystudzenia. Niestety bywa, że trzeba urwać kawałek jeszcze ciepłej chałki, ponieważ pachną obłędnie. Smacznego!