Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe nigdy mi się nie znudzi. Oto jedna z wersji do spałaszowania.
Podgrzej mleko, aby było letnie. Z tej ilości odlej kilka łyżek do miseczki i rozmieszaj w nim drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw drożdże do wyrośnięcia.
W międzyczasie rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia.
Do miski wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier, ubij mikserem na puszystą masę (ja ubijam je tak jak na biszkopt, aż masa stanie się jasna).
Do ubitych jajek dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, wymieszaj. Dodaj osianą mąkę i wymieszaj składniki. jeśli ciasto będzie zbyt "luźne", dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto dłonią, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, wtedy dodawaj strużką rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż masło się wchłonie a ciasto stanie się błyszczące.
Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie do objętości pełnej miski, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na dwie części (będą z tego dwie chałki).
Każdą część ciasta podziel na trzy równe części i zrób wałeczki dłonią (tak jak na kopytka lub podobne kluski). Wałeczki złącz na jednym końcu i zapleć warkocze, łącząc je na drugim końcu. Chałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka z piekarnika 60 cm). Odstaw do wyrośnięcia.
Z podanych składników zagnieć w misce kruszonkę, jeśli będzie zbyt tłusta lub sucha, dodaj odpowiednio trochę mąki lub masła. kruszonka powinna się dobrze "kleić".
Chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piec chałki w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20-25 minut na złoto - rumiany kolor.
Po upieczeniu zostaw chałki do wystudzenia. Niestety bywa, że trzeba urwać kawałek jeszcze ciepłej chałki, ponieważ pachną obłędnie.
Smacznego!
Miękka pachnąca
Odsłon: 170
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 90
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 95
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 73
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 90
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 95
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 73
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie. Z tej ilości odlej kilka łyżek do miseczki i rozmieszaj w nim drożdże, dodając po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw drożdże do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło i odstaw do wystudzenia.
Do miski wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier, ubij mikserem na puszystą masę (ja ubijam je tak jak na biszkopt, aż masa stanie się jasna).
Do ubitych jajek dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, wymieszaj. Dodaj osianą mąkę i wymieszaj składniki. jeśli ciasto będzie zbyt "luźne", dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrabiaj ciasto dłonią, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, wtedy dodawaj strużką rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż masło się wchłonie a ciasto stanie się błyszczące.
Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do objętości pełnej miski, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na dwie części (będą z tego dwie chałki).
Każdą część ciasta podziel na trzy równe części i zrób wałeczki dłonią (tak jak na kopytka lub podobne kluski). Wałeczki złącz na jednym końcu i zapleć warkocze, łącząc je na drugim końcu. Chałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka z piekarnika 60 cm). Odstaw do wyrośnięcia.
Z podanych składników zagnieć w misce kruszonkę, jeśli będzie zbyt tłusta lub sucha, dodaj odpowiednio trochę mąki lub masła. kruszonka powinna się dobrze "kleić".
Chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piec chałki w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok. 20-25 minut na złoto - rumiany kolor.
Po upieczeniu zostaw chałki do wystudzenia. Niestety bywa, że trzeba urwać kawałek jeszcze ciepłej chałki, ponieważ pachną obłędnie. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2500
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1265