Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego jak domowa, ciepła chałka, konfitura i mleko
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 121
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 821
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 121
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 821
Składniki
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję Masło rozpuszczamy i studzimy Podgrzewamy mleko
Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia. Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180\'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)