Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego jak domowa, ciepła chałka, konfitura i mleko
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 471
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3082
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10521
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 471
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3082
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10521
Składniki
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję Masło rozpuszczamy i studzimy Podgrzewamy mleko
Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia. Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180\'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)