Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy. Ciasto pięknie wyrosło, ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.
Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.