Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy. Ciasto pięknie wyrosło, ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14444
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8776
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 646
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8275
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14444
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8776
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 646
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8275
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.
Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.