Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb
  • Pieczywo
  • Przepis na

Chleb

25.08.2010 Odsłon: 105856
5.0 (76 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Hakmet
Hakmet

Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (12)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1848

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8407

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 783

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1254028

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1503

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 967

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1848

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8407

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 783

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1254028

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1503

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 967

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Chleb
Autor:
Hakmet
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Mąka pszenna, 600g
  • woda, 400g
  • sól, 11/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1

Skladniki na zaczyn 300g: · 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej) · 200g maka pszenna · 100g woda

2

Ciasto chlebowe 1000g: · 300g zaczyn jw. · 400g maka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g) · 300g woda · 1,5 do 2 lyzeczek soli · 1 lyzeczka cukru (opcjonalnie)

3

20.oo – I. dnia wieczorem wymieszac skladniki zaczynu, który bedzie dosc scisla kulka ciasta. Przykryc, pozostawic na cala noc do przefermentowania (12-14godzin). 8.oo - Nastepnego dnia wymieszac wode z maka, przykryc i odstawic na 20-30 minut. 8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki! 9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1). 10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine. 11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine. 12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin). 16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do krojenia lekko obsypana maka, a potem odwracajac. Jesli koszyk lub sciereczka, na którym spoczywal chleb byl dobrze wysypany maka, nie powinno byc klopotu z wyjeciem go w calosci. Nadmiar maki mozna szybko, acz delikatnie omiesc pedzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciac. Piekarnik naparowac psikajac kilkakrotnie do wnetrza spryskiwaczem do kwiatów (ostroznie!) a chleb wsunac na rozgrzana blache badz kamien. 16.2o – temperature mozna obnizyc o 10°C, piekarnik uchylic, a chleb odwrócic na osi o ok 180 st, zeby byl wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zaleznosci od zbrazowienia skorki. Wierzch chleba powinien byc ciemno brazowy, a spód dosc twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawal gluchy dzwiek. 16.35 – wyjac i ostudzic na kratce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki