Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek w chlebie jest często podawany w karczmach lub staropolskich restauracjach. A czy wiesz, że przygotowanie takiego chleba do żurku wcale nie jest trudne? W tym roku zaskoczysz wszystkich domowników serwując im na wielkanocny stół żurek podany w bogatej, tradycyjnej formie. Z podanych składników możesz upiec 2 bochenki chleba.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Składniki
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, zakwas i ok. 200 ml letniej wody. Włącz mikser i niech hak robota zacznie wyrabiać ciasto. Następnie wlewaj więcej wody, a mikser niech zagniata ciasto. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie się kleić i zacznie odchodzić od ścianek. Po czym przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Lekko wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 2 równe części. Z każdej części oderwij po fragmencie wielkości dużego orzecha włoskiego. Z większych porcji uformuj kształty kul i przełóż na dużą, czarną blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto na chleb możesz także upiec w foremce na babkę.
Na wierzchu każdej z kul zrób palcem zagłębienia, a mniejsze fragmenty ciasta uformuj najpierw w małe kulki, a potem lekkie stożki tak, aby te mniejsze porcje łatwo było włożyć w powstałe w dużych kulach wgłębienia. Chlebki spryskaj obficie wodą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto chlebowe będzie gotowe, gdy po delikatnym naciśnięciu w nie palcem, zostanie ślad. Jeśli po naciśnięciu, ciasto wróci do swojej poprzedniej postaci – jest za mało wyrośnięte i potrzymaj je jeszcze ok. 10 minut.
Blachę z chlebkami wstaw do pieca nagrzanego do 220-230°C na ok. 10 minut, potem zmniejsz na 190° C i trzymaj jeszcze ok. 20 minut. Przed wstawieniem chlebków do piekarnika spryskaj jego wnętrze wodą lub wrzuć na dno 2 kostki lodu. Chodzi o to, aby wytworzyła się para. Chleb będzie upieczony, gdy po zastukaniu w niego usłyszysz pusty dźwięk.
Gotowe chleby wyjmij z pieca i lekko ostudź. Gdy chleb do żurku będzie jeszcze ciepły, ostrym nożem (np. nożem do chleba) odkrój górną część, która będzie tworzyła przykrycie. Zacznij wyjmować miąższ ze środka. Uważaj, aby na dnie została warstwa pieczywa i aby nie przebić się na wylot. Pozostały w chlebie miąższ wgnieć palcami do środka. Łatwiej to zrobić, gdy wypieki będą jeszcze ciepłe, dlatego pamiętaj, aby wydrążyć je przed pełnym wystudzeniem pieczywa.
Do przygotowanego chleba na żurek wlewaj gorącą zupę, przykryj odkrojoną pokrywką i podawaj.