Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb samo zdrowie polecam
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2483
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3410
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1489
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2194
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2483
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3410
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1489
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2194
Składniki
Drożdże rozgniatam 1/4 ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i z 1 łyżeczką mąki mieszam dokładnie aby była jednolita masa odstawiam w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na 15 min gdy już drożdże pracują przesiewam mąkę do miski mieszam z wyrośniętym rozczynem jajkiem,solą,wyrabiam dłońmi następnie wrzucam ziarna sól i roztopione masło wyrabiam na jednolitą masę przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.Foremkę smaruje tłuszczem i opruszam mąką gdy już ciasto podwoiło swoją objętość ciasto przez chwilę ugniatam i formuje chlebek i znów odstawiam w ciepłe miejsce przykryte żeby urosło.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni chlebek na wierzchu nacinam robię wzorek i smaruję żółtkiem piekę 45 min po tym czasie pukam od spodu i nasłuchuje czy chleb wydaje głuchy odgłos to znaczy że się upiekł pozostawiam na kratce do ostygnięcia Smacznego:-)