Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O chlebie Glapińskiego, czyli baltonowskim zrobiło się głośno po jednej z licznych konferencji Prezesa NBP – Adama Glapnińskiego. Szef Rady Polityki Pieniężnej wspomniał, że na co dzień jada właśnie ten rodzaj pieczywa. Chleb baltonowski powstaje z mieszkanki mąki pszennej i żytniej. Swoją nazwę wziął od PRL- owskich sklepów Baltona, które w tamtym czasie stanowiły synonim luksusu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414173
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2249
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414173
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2249
Składniki
Drożdże wymieszaj z wodą. Następnie dodaj zakwas żytni, mąkę pszenną i obie mąki żytnie. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego), pod sam koniec mieszania dodaj sól.
Z masy uformuj kulę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Z każdej uformuj kształt bochenka. Przełóż do foremek. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
Chleby piecz w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 20-25 minut.