Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek indyjski jest niewiarygodnie łatwy i szybki w przygotowaniu. To obowiązkowy dodatek do każdej zupy z soczewicy, curry, smażonego mięsa, dipów lub hummusu. Oryginalnie do przygotowania chlebków używa się mąki pełnoziarnistej mielonej na kamieniach, ale możesz wykorzystać też zwykłą mąkę pszenną. Najważniejsze, że ten rodzaj pieczywa nie zawiera drożdży, dlatego jest bardziej uniwersalny, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 426
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3716
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 426
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3716
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Do przygotowania tego chlebka wystarczy tylko mąka i woda, ale dodając tłuszcz oraz sól, otrzymasz głębszy smak. Ciasto na chlebek możesz zagnieść dłońmi lub wspomóc się pracą miksera. Jeśli używasz robota kuchennego, przygotuj misę oraz zamontuj specjalny hak do wyrabiania ciasta. Do misy wsyp ok. 300 g mąki, dodaj masło oraz sól. Następnie mieszaj, aby połączyć. Ustaw obroty miksera na niskie i małymi porcjami (po ok. 80 ml) dolewaj wodę. Po około 2 minutach zobaczysz, jak ciasto nabiera kształtu. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, będzie nieco luźne, ale niezbyt klejące. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i lepkie, dosyp więcej mąki. Jeśli jest zbyt zwarte – dolej więcej wody. Wyrabiaj ciasto kolejne 2-3 minuty, aby stało się gładkie i giętkie. Następnie unieś hak miksera i naciśnij palcem ciasto. Powinien pojawić się odcisk, ale ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni.
Ciasto uformuj w kulę, ponownie włóż do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiaj ciasto przez około 1 minutę, aby stało się miękkie, gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 12 równych części. Weź do ręki jeden kawałek, a resztę przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Pierwszy fragment uformuj w kulę, delikatnie spłaszcz w dłoniach. Podsyp stolnicę lub blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie poobracaj krążek na blacie za pomocą otwartej dłoni.
Rozgrzej płaską patelnię, np. naleśnikową i połóż na niej rozwałkowany fragment ciasta. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, użyj szczypiec i przewróć chlebem na drugą stronę. Odsłonięta powierzchnia powinna mieć miejscami jasnobrązowe plamki. Drugą stronę smaż przez 15-20 sekund. Podczas smażenia chlebka sukcesywnie przygotowuj pozostałe placki. Usmażone chlebki wykładaj na talerz wyłożony czystą ściereczką lub ręczniku papierowym. Każdy chlebem posmaruj roztopionym, klarowanym masłem lub olejem. Usmaż wszystkie chlebki i podawaj na ciepło.