Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek indyjski jest niewiarygodnie łatwy i szybki w przygotowaniu. To obowiązkowy dodatek do każdej zupy z soczewicy, curry, smażonego mięsa, dipów lub hummusu. Oryginalnie do przygotowania chlebków używa się mąki pełnoziarnistej mielonej na kamieniach, ale możesz wykorzystać też zwykłą mąkę pszenną. Najważniejsze, że ten rodzaj pieczywa nie zawiera drożdży, dlatego jest bardziej uniwersalny, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 1485
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1712
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 1485
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1712
Składniki
Do przygotowania tego chlebka wystarczy tylko mąka i woda, ale dodając tłuszcz oraz sól, otrzymasz głębszy smak. Ciasto na chlebek możesz zagnieść dłońmi lub wspomóc się pracą miksera. Jeśli używasz robota kuchennego, przygotuj misę oraz zamontuj specjalny hak do wyrabiania ciasta. Do misy wsyp ok. 300 g mąki, dodaj masło oraz sól. Następnie mieszaj, aby połączyć. Ustaw obroty miksera na niskie i małymi porcjami (po ok. 80 ml) dolewaj wodę. Po około 2 minutach zobaczysz, jak ciasto nabiera kształtu. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, będzie nieco luźne, ale niezbyt klejące. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i lepkie, dosyp więcej mąki. Jeśli jest zbyt zwarte – dolej więcej wody. Wyrabiaj ciasto kolejne 2-3 minuty, aby stało się gładkie i giętkie. Następnie unieś hak miksera i naciśnij palcem ciasto. Powinien pojawić się odcisk, ale ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni.
Ciasto uformuj w kulę, ponownie włóż do miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiaj ciasto przez około 1 minutę, aby stało się miękkie, gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 12 równych części. Weź do ręki jeden kawałek, a resztę przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Pierwszy fragment uformuj w kulę, delikatnie spłaszcz w dłoniach. Podsyp stolnicę lub blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie poobracaj krążek na blacie za pomocą otwartej dłoni.
Rozgrzej płaską patelnię, np. naleśnikową i połóż na niej rozwałkowany fragment ciasta. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, użyj szczypiec i przewróć chlebem na drugą stronę. Odsłonięta powierzchnia powinna mieć miejscami jasnobrązowe plamki. Drugą stronę smaż przez 15-20 sekund. Podczas smażenia chlebka sukcesywnie przygotowuj pozostałe placki. Usmażone chlebki wykładaj na talerz wyłożony czystą ściereczką lub ręczniku papierowym. Każdy chlebem posmaruj roztopionym, klarowanym masłem lub olejem. Usmaż wszystkie chlebki i podawaj na ciepło.