Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb kminkowy to świetna propozycja dla osób ceniących domowe pieczywo bez dodatku drożdży. Po upieczeniu chlebek jest miękki, ma cudownie złocistą skórkę i wyraźnie kminkowy smak. Bardzo długo zachowuje świeżość. Do przygotowania chleba możesz użyć własnego lub kupionego w sklepie zakwasu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Wymieszaj składniki zakwasu i przelej do dużego, czystego słoika. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu najlepiej na całą noc. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Kolejnego dnia sprawdź swój zakwas. Do średniej wielkości miski nalej wody, nabierz łyżeczkę zakwasu i umieść go na wodzie. Jeśli będzie pływał, oznacza, że nadaje się do przygotowania chleba. Jeśli opadnie – daj mu więcej czasu.
Gdy zakwas będzie gotowy, przystąp do wyrabiania ciasta. Zacznij od przesiania mąki i połączenia jej z kminkiem i solą. Powoli wlewaj do mąki wodę i zakwas. Mieszaj powoli ręką, aż sucha część zostanie wchłonięta. Przełóż ciasto na stolnicę i ugniataj około 8-10 minut. Możesz też umieścić ciasto w misce i użyć robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Nie przejmuj się, że w początkowej fazie ciasto będzie lepkie. Po wyrobieniu ciasta umieść go w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 3-5 godzin w chłodnym miejscu bez przeciągów.
Po tym czasie ponownie przenieś ciasto na stolnicę. Kilka razy złóż do środka i rozciągnij. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Chleb możesz upiec na płaskiej blasze lub w natłuszczonej i wysypanej mąką foremce. Jeśli używasz foremek, włóż je do piekarnika, by także się rozgrzały. Podziel chleb na porcje, uformuj bochenki i przełóż na blachę lub do foremek. Następnie piecz około 20-30 minut, aż skórka pieczywa się zezłoci. Po upieczeniu pozostaw na 2 godziny do wystygnięcia i dopiero wtedy krój.