Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .
Zakwas wyjąć z lodówki godzinę wcześniej, by zaczął "pracować". Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, należy dodać do zakwasu 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać. Odstawić by urósł.
Świeże drożdże wymieszać w kubku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle letniej wody by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.
Odstawić na 10-15 minut by drożdże urosły.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże i zakwas.
Mieszać, dolewając stopniowo maślankę.
Z tej porcji i w tym momencie wyrabiania - należy odebrać do słoika 3-4 łyżki ciasta by mieć zakwas do kolejnego chlebka.Słoik zamknąć i umieścić w lodówce.
Do reszty ciasta dodać majonez, musztardę, kminek i nasiona chia.
Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk.
Na koniec wlać olej i starać się go wtłoczyć w ciasto.
Odstawić nakryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dużą tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować olejem (z suszonych pomidorów).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i zarobić krótko.
Uformować wałek i pociąć na sześć równych części.
Z każdego uformować kulę. Pierwszą ułożyć na środku tortownicy a następne obok siebie.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie-posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 3 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni z termoobiegiem i wstawić chleb na 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Jeśli chleb za mocno by się przypiekał, należy nakryć go papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika, chleb smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie.
Dzięki temu zabiegowi, chlebek da się łatwo wyjąć z formy, skórka zmięknie ale pozostanie chrupiąca.
długo szukałam idealnego przepisu na chleb który będzie mi smakował:) w końcu...
Odsłon: 3512
Wyobraźcie sobie świeży pszenny chleb z chrupiącą, złotą skórką, podany z ulu...
Odsłon: 2137
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 18
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1513
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1369
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 127
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1273
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 18
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1513
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1369
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 127
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1273
Składniki
Zakwas wyjąć z lodówki godzinę wcześniej, by zaczął "pracować". Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, należy dodać do zakwasu 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać. Odstawić by urósł. Świeże drożdże wymieszać w kubku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle letniej wody by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na 10-15 minut by drożdże urosły.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże i zakwas. Mieszać, dolewając stopniowo maślankę. Z tej porcji i w tym momencie wyrabiania - należy odebrać do słoika 3-4 łyżki ciasta by mieć zakwas do kolejnego chlebka.Słoik zamknąć i umieścić w lodówce. Do reszty ciasta dodać majonez, musztardę, kminek i nasiona chia. Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Na koniec wlać olej i starać się go wtłoczyć w ciasto. Odstawić nakryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dużą tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować olejem (z suszonych pomidorów). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i zarobić krótko. Uformować wałek i pociąć na sześć równych części. Z każdego uformować kulę. Pierwszą ułożyć na środku tortownicy a następne obok siebie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie-posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 3 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni z termoobiegiem i wstawić chleb na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Jeśli chleb za mocno by się przypiekał, należy nakryć go papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, chleb smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu zabiegowi, chlebek da się łatwo wyjąć z formy, skórka zmięknie ale pozostanie chrupiąca.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb tygrysi
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Chleb tygrysi
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 2407
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 102