Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 636
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 95
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2753
Polecam.
Odsłon: 495
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 729
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 636
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 95
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2753
Polecam.
Odsłon: 495
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 729
Składniki
Zakwas wyjąć z lodówki godzinę wcześniej, by zaczął "pracować". Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, należy dodać do zakwasu 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać. Odstawić by urósł. Świeże drożdże wymieszać w kubku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle letniej wody by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na 10-15 minut by drożdże urosły.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże i zakwas. Mieszać, dolewając stopniowo maślankę. Z tej porcji i w tym momencie wyrabiania - należy odebrać do słoika 3-4 łyżki ciasta by mieć zakwas do kolejnego chlebka.Słoik zamknąć i umieścić w lodówce. Do reszty ciasta dodać majonez, musztardę, kminek i nasiona chia. Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Na koniec wlać olej i starać się go wtłoczyć w ciasto. Odstawić nakryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dużą tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować olejem (z suszonych pomidorów). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i zarobić krótko. Uformować wałek i pociąć na sześć równych części. Z każdego uformować kulę. Pierwszą ułożyć na środku tortownicy a następne obok siebie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie-posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 3 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni z termoobiegiem i wstawić chleb na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Jeśli chleb za mocno by się przypiekał, należy nakryć go papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, chleb smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu zabiegowi, chlebek da się łatwo wyjąć z formy, skórka zmięknie ale pozostanie chrupiąca.