Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest łatwy do zrobienia i szybki, można powiedzieć "na niespodziewanych gości" ;)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Robimy zaczyn z drożdży: - pokruszone drożdże zalewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min aż zaczną "pracować"
- do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, siemię lniane i otręby, mieszamy - wlewamy olej i zaczyn drożdżowy oraz wodę (ja daję wodę w temperaturze pokojowej) - mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - przekładamy ciasto do blaszki "keksówki" (jeśli musicie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia) - pozwalamy mu trochę podrosnąć - pieczemy chleb 1 godz w 200 stopniach Po upieczeniu wyjmujemy na kratę i pozwalamy mu ostygnąć. Smacznego :)